Overdenking n.a.v. De wijk aan zet!

Door Ton van Anraad op 22 mei 2021
  • Aan PvdA-Rotterdam

    Hoe denken jullie dat je je voelt wanneer…
    –  je keer op keer de zaak op de achtergrond loopt te redden?!
    –  je in de tweede maand van het jaar al aan de 150% van je totale aanwezigheid van een heel jaar zit?! (Vorig jaar ruim 900 uur is meer dan een  halve fte). En dan laat ik nog een heel wat werk niet in Roadi noteren.
    –  je, zeker in de havendorpen, dagelijks  bezig bent met de PVDA en de bevolking?!
    –  je op moet letten of je de ene keer het college, de andere keer de raad en last but not least het volledig losgeslagen concern als opponent in de dorpen tegenover je ziet?!
    – En je dan moet ontdekken dat je eigen partij eigenlijk daar helemaal geen notie van heeft?!
    Kijk maar eens hoe plezierig je er dan bijzit!

Beste mensen, Rotterdam is rijker geworden, gebouwen zijn groter geworden, we staan internationaal op de kaart. Maar het sociaaldemocratische erfgoed is verkwanseld. We staan steeds vaker in verkeerde rijtjes. Burgers stemmen steeds radicaler en vertrouwen (overigens terecht) de bestuurders niet meer.

Bestuurders besturen niet, het concern Rotterdam is volledig de baas, om nog maar niet over het Havenbedrijf te spreken. En de raad, ja de raadsleden, doen hun best, maar gaan ook kopje-onder in de systeemafspraken/coalitieafspraken. Hoe haal je het in zo’n chaos in je hoofd om onder het mom van de fopspeen ‘burgerparticipatie’ de democratie in de dorpen volledig zijn nek om te draaien?!

Tijdens de hoorzittingen over het recreatieoord vertelden mensen hoe het in Hoek van Holland is. Tot grote schrik van de cie. gaven mensen aan dat ze gelukkig waren dat Opzomeren in Hoek van Holland helemaal niet nodig is. Nee hier hebben we dat al jaren geleden uitgevonden. Dat is namelijk inherent aan de dorpscultuur. Het feit dat ze allemaal  tevreden waren moest echt even indalen. Kortom een wijk zoals je een wijk idealiter zou willen hebben.

Burgerparticipatie is in een dorp geen vage term, daar ben je participatie! Soms is dat ongemakkelijk, vooral wanneer je in een winkel verrot wordt gescholden, maar het is wel puur. Overal waar je bent, in de winkels, op straat, bij de sportclub, waar dan ook… Je bent participatie, of je nu wil of niet.

Ik hoop dat mensen nu enig begrip hebben voor het feit dat ‘de wijk aan zet’ zeker voor de havendorpen en de buitengebieden een dolksteek in de rug is. Daarvoor heb ik niet nu al 7 jaar in dit gemankeerde systeem dagelijks in de wind gestaan.

Ik hoop dat een ieder de zomer wil gebruiken om te kijken of de PvdA Rotterdam nog wel de sociaaldemocratische  partij is die er voor mensen wil zijn die het niet zo goed kunnen opschrijven en/of zeggen. Met ‘De wijk aan zet’ komen we in ieder geval in de havendorpen weer niet in het goede rijtje terecht.

Weet dat er een moment komt dat dit naar binnen slaat en dan zijn de rapen pas goed gaar. Dan zullen wij met een klap ontdekken dat te veel mensen de stad Rotterdam niet meer hun stad vinden.

Ik ben inmiddels 69 en een echte Rotterdammer, maar je mag rustig weten dat ik mij soms schaam wanneer ik uit moet leggen wat voor bestuurlijk gedrocht wij van mijn geliefde stad hebben gemaakt.

Ik wens de jeugd oprecht heel veel wijsheid en succes, want in wezen is de stad inmiddels van jullie en niet meer van grijze vrouwen/mannen. Zeker niet die uit het havendorp Hoek van  Holland komen.

Ton van Anraad

Ton van Anraad

Ik ben Ton van Anraad en 69 jaar. Ik ben getrouwd met Annemiek en wij hebben 2 zoons een geweldige schoondochter en 3 prachtige kleinzoons. Voor mijn pensionering werkte ik bij Prorail in de functie van accountmanager/senior adviseur. Bestuurlijk/maatschappelijk actief in: – Sectorraad FNV; – Bedrijfskadergroep FNV spoor; – Denktank FNV/ministerie I&M; (spoormobiliteit van goederen

Meer over Ton van Anraad