Door Ineke Vos op 26 januari 2017

Spagaat

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van een oudere dame dat bij mij behoorlijk wat impact had.

Wat was het geval?
Deze dame vertelde mij dat zij in een huis van de woningbouwvereniging woonde en dat zij al jaren geen gaskachel meer had. Deze waren een aantal jaren geleden verwijderd. Dit o.a. in verband met asbest in de schoorsteen. Nu zult u denken dan komt er een alternatief…. Ja een centrale verwarming door de woningbouw geplaatst.
Niks aan de hand dus, zult u denken.

Helaas, de dame had het aangebodene door de woningbouw geweigerd, om een aantal redenen. Op dat moment herstellende van een zware ziekte, geen trek in rompslomp, en de kosten niet kunnen overzien, huizen blijven tochten dus stoken voor het hele Westland waren de belangrijkste overwegingen.

De dame zat deze winter in de vrieskou in haar huis met een elektrische kachel steenkoud en het vocht droop langs de ramen.

De woningbouw vertelde mij dat ze echt hun best deden, huursubsidie voor de meerkosten van de huur, aanbieden van tijdelijke woonruimte, hulp bij herstellen van de schade bij de aanleg van de verwarming etc.

Ondanks inzet van woningbouw, wijkteam en andere deskundigen is er voor deze dame nog geen oplossing gevonden.
Natuurlijk zij is niet een van de makkelijkste. U zult misschien zeggen: ‘Ze kiest hier zelf voor.’

Ja dat is waar, maar het zal je moeder maar zijn die deze keuzes niet meer kan maken en kan overzien. Je zult als oudere daardoor al jaren in een onverwarmd huis wonen.

Als woningbouwvereniging of welzijnsinstanties kun je iemand niet zomaar dwingen om aanpassingen in de woonomgeving te laten doen!

Wat nog veel schokkender voor mij was in dit verhaal dat er uiteindelijk veel meer van deze dames/heren/gezinnen in ons Hoek van Holland blijken te zijn, hoorde ik uit vervolggesprekken.
Mensen die al jaren blijkbaar in de kou leven, letterlijk en figuurlijk.
Ik begrijp dat hier zorgteams voor zijn. Helaas komen die ook niet veel verder. Zoals ik al aangaf, je mag mensen daarin (blijkbaar)niet dwingen.
Ik ga de dame op zeer korte termijn weer bellen. Weet ook geen oplossing. De maatschappij zit complex in elkaar, helaas.

Voor mij onverteerbaar!
Wordt vervolgd,
Ineke Vos

Ineke Vos

Ineke Vos

Ik ben geboren in Dordrecht en heb twee meiden van 25 en 27 jaar oud. Ik zit inmiddels al 18 jaar in de politiek en die jaren zijn omgevlogen. Gek is dat eigenlijk! ‘Politiek heeft een stoffig imago en daardoor houd je het zo lang uit’, wordt er vaak gezegd. Voor mij geldt dat zeker niet.

Meer over Ineke Vos